Начало           Свържете се с нас     


Настояще
Споделете във ФБ

Намерете ни във ФБ


Отзиви

Fair Play турнир Рицари на словото


Приключи първият Fair Play турнир Рицари на словото на Община Варна

Приключи първият Fair Play турнир Рицари на словото на Община Варна. 5 ученици от 2 варненски училища – СОУ „Гео Милев” и МГ „Д-р Петър Берон”, положиха началото на поредното състезание за младежи.

Турнирът е следваща стъпка от усилията на общинските служители от образованието да провокират младите хора на Варна да общуват с изкуството и да търсят и да следват добри модели за житейско поведение, разпознати в неговия свят.

Звучи неясно, но е точно. Защото това е стратегията на конкурса за разказ на младежка тема още от 2007, а турнирът е поредната подкрепа за конкурса.

Рицарското словесно преборване предизвиква младите да четат, да мислят, да избират, да защитават позитивно и да печелят нови читатели за петте творби, номинирани за голямата награда в конкурса за разказ на младежка тема.

Заложихме надпреварата като състезание за оригинален правдоподобен прочит, убеждаващо позитивно представяне на художествена литературна творба и подкрепяща рицарска съпричастност към приятелски пристрастия.

Уточнихме, че целим разпознаване на младежкия вкус, утвърждаване на умения за образовано четене и за ефектна позитивна презентация на качествена проза, както и култивиране на активна съпричастност към приятелска позиция.

Обявихме, че словесният турнир се провежда при условия на Fair Play и е за наградите Разказ 2009 на младите и Рицар 2009 на словото. Поканихме всички участници да се запознаят с 5-те творби, номинирани в конкурса за разказ на младежка тема, през сайта на Младите: https://www.varnanamladite.com/?idpub=525 и предложихме всеки участник сам да избере своя разказ фаворит, да се подготви за неговото представяне и защита, като има право да ползва компетентни консултации от специалисти, включително от Варненската литературна школа. Не на последно място откроихме, че всеки участник сам организира своята подкрепа по време на Турнира.

Какво се случи?

В прекрасната зала Варна на Общината три момичета и две момчета поеха предизвикателството на първопроходци и малко несръчно, но всеотдайно и пристрастно се впуснаха в словесна битка. Не постигнаха ораторски върхове, но натрупаха опит и разпознаха интерес и доброжелателство, които, надяваме се, ще ги провокират, догодина да се включат още по-всеотдайно и най-вече самостоятелно.

Преди гласуването за Разказ 2009 на младите и Рицар 2009 на словото участници и зрители поведоха нелек, но искрен разговор.

Г-н Георгиев, учител от ВТГ „Г.С. Раковски”, се извини за неочакваното отсъствие на шестата състезателка – десетокласничка от професионалната гимназия, и от сърце поздрави най-малката – Анастасия от МГ „Д-р Петър Берон”, за куража да предложи личен прочит на разказа „Непорочно заченат Едип”.

Кандидат-рицарите признаха вълненията и трудностите при подготовката и желанието да имат повече време за предварителна работа с номинираните конкурсни текстове.

Писателят Коста Радев, литературният критик Йордан Ефтимов и Любомира Петева от Клуба на пишещите към Варненската литературна школа за ученици споделиха впечатленията на журито от 167-те тазгодишни разкази и безрезервно подкрепиха Fair Play турнир Рицари на словото. Г-н Ефтимов дори разпозна паралел с подобна нова практика в Оксфордския университет.

Г-жа Калинка Попстефанова – директор на дирекция „Младежки дейности и спорт”, припомни далечната цел на конкурса за разказ и на турнира: качествени съвременни творби на младежка тема да влязат в училищната програма за свободноизбираема, а в последствие и в общозадължителна подготовка по литература, защото младите имат нужда от актуални модели за човешко поведение и добрата съвременна проза може да подкрепи усилията им да растат като личности със стойностна съвременна ценностна система. Не че е лесно тя да се консолидира. Дори Ватикана преосмисля своята!

След разговора последва гласуването, огласяването и награждаването на победителите.

Кметът на града Кирил Йорданов връчи голямата награда на журито (2 000 лв.) за разказа победител Продавачка на сладолед на Веселин Андреев – учител по Български език и литература във варненското училище „Свети Климент Охридски”, после обяви за Рицар 2009 на словото Християна Христова от девети клас на СОУ „Гео Милев” и я награди с книгата "1000 причини да се гордеем, че сме българи". Грамота за участие и издания на Варненската литературна школа получиха всички кандидат-рицари: Галин Найденов Найденов, Дилбер Метинова Алиева и Ерсан Емилов Христов от екипа на СОУ „Гео Милев” с ръководител г-жа Илка Вълчанова - учител по Български език и литература в училището, както и Анастасия Антонова Антонова от МГ „Д-р Петър Берон”.

Непорочното зачатие на Едип от Ясен Василев, София стана Разказ 2009 на младите, избран чрез тайно гласуване на всички зрители и на участниците в Турнира. Наградата за автора е отново книгата "1000 причини да се гордеем, че сме българи". Поощрение получиха останалите три от петте номинирани разказа: Кулата на Тригоний от Антон Рангелов, София, Безкрайност: нищожно малка от Любомир Николов, София, Раз-каз от Виктор Чулев, Ловеч.

Наградени бяха още Адриан Ефтимов от ВМГ „Свети Николай Чудотворец” – лауреат на Състезанието в библиотеката за бързо и точно ориентиране в класически и в електронен каталог, и МГ „Д-р Петър Берон” за Книга с най-старо авторско посвещение за Книга за побратимството с автограф от автора Начо Начев, някогашен директор на варненската Девическа гимназия.

Тържественото награждаване на всички лауреати почетоха зам.-кметът на града Коста Базитов и много журналисти от варненски медии.

Накрая участници и организатори си обещахме да работим така, че отново да има Салон на книгата във Варна, но дори да го няма всяка година, ще продължим да провеждаме ежегодно и да усъвършенстваме непрекъснато дейностите за младите хора на Варна, защото са нужни и дишат дори когато Салон няма.

Защото – подобно на ротарианците – имаме благородна и ясна общественополезна цел и сме избрали да и служим независимо от условията и трудностите.

Кръстина Манолова
Ръководител на Варненската литературна школа за ученициКъм началото на страницата

© 2008-2019, Варненска литературна школа за ученици - Всички права запазени Сайтът е изграден от BGpro.com