Начало           Свържете се с нас     


Настояще
Споделете във ФБ

Намерете ни във ФБ


Инициативи

Празнична гора

Дневник и Книга на създателите 

25.11.2017

1101-та годишнина от успението на свети Климент отбелязахме с ученици от Варненската търговска гимназия "Г. С. Раковски", 4. ЕГ "Фредерик Жолио-Кюри", Професионалната гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров" и Професионалната гимназия по химични и хранително-вкусови технологии "Д. И. Менделеев". Габриела Яворова, Джулиана Фламур, Деница Гамбезова, Пламена Лефтерова, Ива Атанасова, Атче Хасан, Божидар Янев и Даниел Игнатов са новите гимназисти сред строителите на Празничната гора в Екопарк Варна.

1.10.2017

Тази година Денят на българската поезия и Международен ден на музиката се превърна в личен празник на Алекс. На своя тринадесети рожден ден той посади своето първо дърво. Камерният състав на екипа направи тройния празник повече интимен, отколкото обществен. 

25.11.2016

Честваме 1100 години от успението на свети Климент Охридски - първи епископ на българския език

И тази година ще отпразнува деня на свети Климент Охридски заедно с учените и служителите от Екопарк Варна, като за пореден път добавим към Празничната гора нови фиданки. В честването на 1100 години от успението на първия епископ на българския език ще се включат и зрелостници от най-старото варненско училище - СУ „Свети Климент”. Ще засадим два женски ракитника, подарени от БАН, за да стане възможно да се родят плодове и семена от този рядък вече храст, застрашен от изчезване.

В Школата неслучайно обвързваме празника на свети Климент с грижата за опазването и облагородяването на природния свят около нас. Светиня му учел своите ученици не само на българско четмо и писмо. Редом с това ги обучавал и как да облагородяват фиданки. Съчетавал грижата за душата на новопокръстените и за родното писмено слово с грижа за плодородието и красотата на света, в който сме пратени да живеем.

Добре дошли на честването са всички, които споделят почитта ни и радостта от писменото слово, от красотата на света и от хармонията на духа, проповядвани от свети Климент Охридски.

01.10.2016

За поредното начало и празнуване на Деня на българската поезия и Международния ден на музиката засадихме ракита. В грижата за новото дръвче се включиха гостуващи на Парка деца и опитен баща. Денят беше прекрасен, а новото попълнение на Празничната гора - кипро.

21.04.2016

Днес, 21.04.2016, в навечерието на Световния ден на Земята, нова пиния попълни Празничната гора. В предпразничното садене се включиха Анна Неделчева, Вероника Балтаджиева, Виктория Иванова, Йоанна Костова, Ивета Костадинова и Камен Георгиев от Екоклуба на Варненската търговска гимназия, ръководен от г-жа Нели Вичева.

25.11.2015

На тези фиданки ще им върви по вода. Такъв дъжд ни поля, че подгизнахме. Дъждът може да се мисли и като кръщение за новите осмокласнички от екоклуба на Варненската търговска гимназия „Г. С. Раковски”, водени от учителката си Нели Вичева - Петя Йорданова, Деница Коларова, Вероника Христова, Татяна Календарова, Велиана Майсторова.

Калцуните не ни спасиха от калта. Макар че садихме второто дръвче под ноемврийския порой, Искра Манолова, която най-неочаквано изплува на пътеката в Парка и на мига се включи, поля с вяра, че е важно със своя ръка, ритуално да го сториш, за да го бъде мъничето.

Събитието се получи, както сме го мечтали – шумно, весело, необичайно – като на истински празник, но без да се забравя и подминава поводът: денят на свети Климент, чиято отдаденост на делото и на човеците почетохме за пореден път.

01.10.2015

Японска червеника посадихме този път в Екопарк Варна.  И пак под синьо небе отпразнувахме деня на българската поезия и на музиката. Не всички седмокласници от 8. СОУПЧЕ, които се изсипаха от микробусчето, акостирало на входа, овреме бяха узнали какъв точно е днешният празник и защо тъкмо на 1 октомври откриваме новата учебна година във Варненската литературна школа за деца и за ученици, но всички емоционално се включиха в засаждането на фиданката в Празничната гора и в последвалото споделяне за поезията, музиката, нуждата от творчество и жаждата за красота. Г-жа В. Райкова показа и разказа за книжката, сътворена по проектите „Литературна география” и „Език свещен” от довчерашните пето- и шестокласници, настоящи кандидат-гимназисти, подкрепи поканата за включване в поредния рождественския мараТОН за ДОБРО на Школата, казахме си успокояващи думи за усилния седми клас и продължихме със снимки, игри и разбира се, разходка из Розариума. Благодарихме на Петя – грижовния ни помощник, анонсирахме следващото садене за Деня на свети Климент - 25.11.2015, и със съжаление потеглихме обратно към града.

25.03.2015

Този път в Екопарка ни чакаше изненада. Нашите помощници не само бяха приготвили всичко, а бяха и засяли новите фиданки. Благодарим за 100-процентната съпричастност към съграждането на ПРАЗНИЧНАТА ГОРА, надяваме се на 1 октомври да действаме заедно. Прекрасното време, Яворовата поезия и магията на голямата любов между Мина и Яворов, припомнена от шестокласниците на г-жа Валентина Райкова от 8. СОУПЧЕ "Ал. С. Пушкин", направиха деня слънчево празничен.

01.10.2014

Празника за началото на новата учебна година в Школата отпразнувахме и този път в деня на на музиката и поезията и в Екопарк Варна, но садейки треви. Може да ви се стори странно, дори несериозно, но от 2012 там има специален раздел и за треви. Високи и ниски, червенеещи и кефенеещи, гъсти и не толкова ... Прекрасния есенен ден споделиха шестокласници от СОУПЧЕ "Ал. С. Пушкин" на г-жа Валентина Райкова, а снимките от усърдната работа за тревите вижте във ФБ.

Стиховете и преводите на Петя Дубарова, които припомниха, че изкуството ни трябва, за да не забравяме, че сме човеци, може и да не се чуваха много добре сред дърветата, но бяха точно толкова слънчеви, колкото и вълшебният есенен ден сред тревите, цветята и музиката на меката варненска есен.

25.03.2014

Две събития белязаха школското празнуване на Благовещение 2014: детски поздрав за журналистите от Радио Варна и екстремно садене на нови фиданки в ПРАЗНИЧНАТА ГОРА.

В нюзрума на Радиото по обяд пяха и танцуваха деца от група „Слънчице” на ОДЗ №11 „Детски свят” – постоянни партньори на Школата във все повече събития. Водеха ги Светлана Георгиева – учителка на групата, майка, татко и грижовен дядо. Анна Колева – музикален ръководител на хвъркатата дузина - всеотдайно подкрепяше всеки жест и нота на певците и на танцьорите.

И децата, и техните учителки и близки харесват идеята на ВЛШ да поздравяваме нови приятели за празниците, които припомнят, че сме общност. След игнажденския концерт за децата от с. Могилино и екипа на дома от семеен тип в кв. Владиславово мъниците подариха концерт с пролетна програма на журналистите от любимото радио.

Оказа се, че Радио Варна е същински маяк за учителките на групата и перфектен всекидневен вестител за събитията в града и областта, така че изборът нито бе случаен, нито ще остане изключение. Пожелаха си го и двете страни. Макар че децата бяха постреснати и повече респектирани, отколкото свободни и спокойни, а самите журналисти и служители - леко изненадани от неочакваното гостуване, но зарадвани и впечатлени от усърдието на децата и труда на двете учителки.

Впечатлиха погледите на децата, вперени в Анна Колева, която отмерваше всеки такт и всяко движение на джуджетата. Впечатли научеността и всеотдайността на децата.

Час след приключението в Радиото вече пътувахме с две нови групи – на осмокласничките на г-жа Галина Кузманова от СОУ „Любен Каравелов” и на петокласници на г-жа Валентина Райкова от СОУПЧЕ „Ал. С. Пушкин” - към ЕКОПАРК Варна.

Кой да ни помага, както винаги, имаше, но че не спря да вали през цялото време, също е вярно, така че посадихме двете нови диви кестенчета и колкото и да не ни се искаше, веднага тръгнахме обратно. Всички приличахме на мокри кокошки. Не пропуснахме да отбележим, че все някак трябваше да се прояви фактът, че това е 13-то садене в ПРАЗНИЧНАТА ГОРА, но въпреки това по вода ще ни върви през цялата 2014. И не само:) 

25.11.2013

Нов клен в ПРАЗНИЧНАТА ГОРА за деня на свети Климент. Досега не бяхме садили толкова голямо дръвче. Добре, че взехме помощник, а Валя - нашата неизменна еко консултантка, така беше подготвила всичко, че не сме се изложили, надявам се, с притъпкването, паничката и поливането на фиданката. А момичетата са новите каравеловчета на г-жа Галя Кузманова от варненското СОУ "Л. Каравелов".

01.10.2013

Празнувахме поредния ден на музиката и на поезията през гласа на душата. За първи път в школско събитие се включиха новите петокласници от клубовете „Литературна  география“ и „Език свещен“ на г-жа В. Райкова от СОУПЧЕ „Ал. С. Пушкин”.Заедно засадихме две семенячки от японския храстКрасив плод иобиколихме "старите" фиданки от Празничната гора в Екопарка.

И този път стана видно, че когато човек силно поиска нещо, целият свят му помага: 3 дни валя, снощи като из ведро, но когато наближи часът за нашия празник в Розариума, слънцето раздипли облаците, огря кръгчето ни от почитатели на поезията и на музиката и укроти вятъра. Половин час след като се прибрахме по домовете си, задуха силно и студено и светилото се скри. Даде ни своя знак за мястото на поезията и на музиката - носят топлина и светлина в живота, душите разговарят чрез тях, и отново забули лик. За да припомни като че ли и още нещо важно: есента вече шета у нас, Рождественският мараТОН за ДОБРО 2013 започва, а с него и подготовката на душата за зимните празници, които увенчават усилни тримесечни делници. От нас зависи да са и спорни, за да е сладко и радостно и това празнуване.

25.03.2013

Хималайски кедър и ароматно дърво ПАГОН от Далечния изток, отгледано от семе, получено чрез международния обмен от Полша, посадихме на Благовещение в Празничната гора на Екопарк Варна. Зелената седморка от пет каравеловчета, две дами + двама озеленители и Валя, постоянната ни помощница от Парка, се погрижихме младите фиданки да заживеят в Розариума на възкръсващата за поредна пролет Ботаническа градина. 

01.10.2012

1 октомври - Ден на музиката и на поезията. Посадихме японска мушмула в Розариума за откриването на 2012-2013 в Школата.

25.03.2012

Божидара, Калин, Яна, рожден ден на Соня и 3 оперени чимшира в Розариума - това е благовещенското преживяване в ПРАЗНИЧНАТА ГОРА на ЕКОПАРК ВАРНА през тази слънчева неделя.

25.11.2011

Кедър в Розариума - това е новото дръвче в ПРАЗНИЧНАТА ГОРА на ЕКОПАРК ВАРНА. По традиция е посветено на свети Климент Охридски. По традиция най-активни сред сътворителите на специалната гора бяха децата и ръководителите на клубовете "Мелпомена" към СОУПЧЕ "Ал. С. Пушкин" и "Каравеловчета" към СОУ "Любен Каравелов" - асоциирани членове на Школата.

01.10.2011

По традиция на 1 октомври - Международен ден на музиката и Ден на българската поезия, откриваме новата учебна година във Варненската литературна школа за ученици. Правим го, като садим фиданки в ПРАЗНИЧНАТА ГОРА на ЕКОПАРК ВАРНА. Тази година посадихме 3 розови храста в Розариума и слушахме флейтата на Димана Димитрова и китарата на Мертин Юсню - шестокласници от Националното училище по изкуства „Добри Христов”, Варна.

25.03.2011

Че на Благовещение посадихме в ПРАЗНИЧНАТА ГОРА на ЕКОПАРК ВАРНА нови дръвчета, вече не е новина.

Новина е, че инициативата стана традиция. Продължава - както досега, на 1 октомври и на 25 ноември.

Новината освен това е блага, защото новите фиданки, без да го търсим, сплетоха в междуконтинентална прегръдка Америка, учени от Германия и България и ученици от три варненски училища - СОУПЧЕ "Ал. С. Пушкин", СОУ "Любен Каравелов" и Варненската търговска гимназия  "Г. С. Раковски", тъй като садихме американски кестени от семена, подарени на ЕК ОПАРКА ВАРНА от Хумболтовия университет в Германия.
 

25.11.2010

Коркови дървета и смърч посадихме в ПРАЗНИЧНАТА ГОРА на ЕКОПАРК ВАРНА

по случай деня на свети Климент, на първия епископ на български език. Великолепният празничен ден събра в Ботаническата градина деца от три училища - СОУПЧЕ "Ал. С. Пушкин", СОУ "Любен Каравелов" и ВТГ "Г. С. Раковски". Те посадиха дръвчета, каквито паркът досега не познава - 2 коркови и един сръбски смърч.

Макар най-малки, петокласниците като хора с опит се преборваха за лопатата, а мила ведроочка обясни защо пръстта около корените не бива много да се трамбова. После всички заедно отидоха да видят "старите" фиданки, да търсят "Езерото на духовете" и водопада, да щракат снимки, да щъкат из розариума... Повлякоха и шестокласниците.

Големи и заети, гимназистите побързаха обратно към уроците. Със съжаление, че денят подарък от есента не е два пъти по-дълъг.

Споделихме, че светлоносният пример на човеци като Климент е висок ранг, благо е да го следваш. Както в грижата за душите, така и в милеенето за цветята и за горите, които проявяват красотата на мирозданието за радост на сърцата и на очите.

Както сторил столетия след ученика от Моравия и Антон Новак, пристигнал пак отдалеко в България. Парковете и градините на Варна, които сътворил, радват вече над век очите и душите на варненци и на гостите на града.

И учат, както и делото на Климент, че себапа си търсим всички!

Когато и да живеем, където и да сме, с каквото и да се заловим. 

01.10.2010

В деня на музиката, поезията и усмивката

14 млади писатели, 3-ма прохождащи художници и пет нови фиданки преживяха първа премиера на 1 октомври в Празничната гора на Екопарк Варна и в Арт салона на Радио Варна.

Фиданките засадиха петокласниците от новото попълнение на клуб „Мелпомена” – двуединна формация, обединяваща активността и динамиката на ръководителя Валентина Райкова, любопитството към сцената на деца от СОУПЧЕ „Ал. С. Пушкин” и грижите във Варненската литературна школа за талантите на деца от Варна.

Новата е-книжка „ИГРАЧКА_ПЛАЧКА_1_2010” прояви писателския порив на най-упоритите и най-последователни участници във Възкресенския маратон за доброто на Школата, проведен от Ивановден 2010 до Великден 2010.

Двете събития, посветени на Международния ден на музиката, Деня на българската поезия и Световния ден на усмивката, поставиха началото на новата учебна година във Варненската литературна школа за ученици.

Млада дама с библейското име Мария поздрави десетките участници в премиерата с „Неаполитански танц” и песен за приятелството. Децата творци и създателите на книжката получиха необикновен подарък: четирилистна детелина на щастието. Тя ще разцъфти само ако човеците се погрижат за „своето цвете”.


11.05.2010

Погледнаха небето трите нови фиданки в ПРАЗНИЧНАТА ГОРА на ЕКОПАРК ВАРНА

Днес, 11 май 2010, ПРАЗНИЧНАТА ГОРА в ЕКОПАРК ВАРНА стана два пъти по-гъста:) Не са райски ябълки трите нови дръвчета, финапи са, не бяхме дузини, които ги посадихме, но ГОРАТА расте и зеленее. Клонките й хранят душите както на хората, които я правим, така и на Земята - нашият космически дом.

Така почетохме СВ. РАВНОАПОСТОЛНИ МЕТОДИЙ И КИРИЛ. Така отпразнувахме осмата годишнина от създаването на ЕКОПАРКА.

Ако искате да се приобщите, бъдете с нас на 1 октомври - Деня на поезията! Пак ще садим.24.11.2009

ПРАЗНИЧНА ГОРА започват да съграждат ученици и учители от ВАРНЕНСКАТА ЛИТЕРАТУРНА ШКОЛА по случай ПРАЗНИКА НА СВЕТИ КЛИМЕНТ.

Начинанието стартира на 25 ноември в ЕКОПАРК ВАРНА. То е съвместна инициатива на ОБЩИНА ВАРНА и СУ "СВЕТИ КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ" чрез УНИВЕРСИТЕТСКАТА БОТАНИЧЕСКА ГРАДИНА.

Проявява почитта към делото на ПЪРВИЯ ЕПИСКОП НА БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК и желанието на организаторите да сътворят благонравни и полезни предпоставки за същински празници на духа и на душата.

Черпи вдъхновение от стародавни наши традиции и успешни европейски практики.

На 25 ноември в 11 часа в ЕК ОПАРК ВАРНА каним дейци и съмишленици на ШКОЛАТА, възпитаници на УНИВЕРСИТЕТА, съидейници, за да засадим първите три дръвчета от ПРАЗНИЧНАТА ГОРА.

Мечтаем да превърнем ГОРАТА в магнит, който измъква човека от дома, защото му харесва да посади дърво на празник, среща го със себеподобни и неусетно ражда същинско празнично общуване в съобщност, на която и пука не само за екологията на планетата, а и за чистотата и за здравето на духа и на душата на човека.

На тържеството ще бъдат връчени грамотите на създателите на ЛЕТНИ КНИЖКИ 2009, участващи в проекта на ВАРНЕНСКАТА ЛИТЕРАТУРНА ШКОЛА "3 книжки за 1 година: 1 юни 2009 - 1 юни 2010".

ЗА ВАРНЕНСКАТА ЛИТЕРАТУРНА ШКОЛА - Кръстина Манолова
ЗА ЕКОПАРК ВАРНА - Огнян Илиев

Книга на създателите 

2009

 • Кръстина Манолова за Варненската литературна школа за ученици
 • Огнян Илиев за ЕКОПАРК ВАРНА, зам.директор
 • Валентина Райкова: учител по Български език и литература в СОУПЧЕ „Ал. С. Пушкин”

  Седмокласници от СОУПЧЕ „Ал. С. Пушкин”

 • Александра Димитрова Димитрова,
 • Елица Галинова Костадинова,
 • Полина Николова Попова,
 • Стелиана Добромирова Досева,
 • Рая Маринова Георгиева

  Гимназисти от МГ „Д-р Петър Берон”

 • Вероника Свиленова Велкова
 • Мария Русева

2010

 • Валентина Райкова: учител по Български език и литература в СОУПЧЕ „Ал. С. Пушкин”
 • Галина Кузманова: учител по Български език и литература в СОУ "Любен Каравелов"
 • Нели Вичева: учител по информатика в ВТГ "Г. С. Раковски" 

  Петокласници от СОУПЧЕ „Ал. С. Пушкин”, членове на клуб „Мелпомена” с ръководител Валентина Райкова

 • Веселина Цветанова Борисова,
 • Мария Стефанова Стоянова,
 • Селин Бархай Селимова
 • Наталия Виделова Тодорова,
 • Паша Калинова Караиванова,
 • Мартин Маринов Николов,
 • Камелия Иванова Станева,
 • Вероника Коджи Фукита,
 • Габриела Бисерова Балева
 • Ива Иванова Иванова,
 • Гергина Драголова Пенчева
 • Румина Георгиева Георгиева,
 • Ива Руменова Цветкова,
 • Рада Руменова Лазарова,
 • Стефани Маринова Маринова,
 • Еден Александровна Давкин,
 • Виктория Сергеева Липчева,
 • Йоан Янков Назлъмов,
 • Петко Ангелов Паприков
 • Веселина Цветанова Борисова
 • Наталия Владимирова Тодорова
 • Ивет Иванова Иванова
 • Благовеста Свиленова Пенчева
 • Ивелин Димитров Костадинов
 • Йордан Атанасов Димов
 • Кристиян Георгиев Иванова

Шестокласници от СОУ "Любен Каравелов" с класен ръководител Галина Кузманова

 • Калина Петрова Николова
 • Мариела Калоянова Георгиева
 • Надежда Георгиева Иванова
 • Полина Павлова Асенова
 • Яна Жекова Иванова

Осмокласници от Варненската търговска гимназия "Г. С. Раковски" с класен ръководител Нели Вичева

2011 - нови привърженици на идеята

Осмокласници от Варненската търговска гимназия "Г. С. Раковски" с класен ръководител Нели Вичева - нови

 • Михаела Димитрова Видева
 • Ванеса Ивова Иванова

Шестокласници от СОУ "Любен Каравелов" с класен ръководител Галина Кузманова - нови

 • Силвия Стаменова Георгиева

Петокласници от клуб „Мелпомена” на СОУПЧЕ „Ал. С. Пушкин” с ръководител Валентина Райкова - нови

 • Зорница  Пачкова
 • Михаела  Тучева
 • Женя  Германова
 • Наталия  Тодорова
 • Свилена  Стефанова
 • Мартина  Пашанова
 • Благовеста  Банчева
 • Жанет  Маринова
 • Павел  Маринов
 • Патрик  Маркаров
 • Иван Колибов
 • Борислав  Сърнев

2013 - още по-нови привърженици на идеята

Петокласници от клуб „Литературна  география“ на СОУПЧЕ „Ал. С. Пушкин” с ръководител Валентина Райкова

 • Даниел Луканов
 • Радослав Бойчев
 • Моника Вичева
 • Петя Петрова
 • Сирма Гуцанова
 • Виктор Великов
 • Теодор Узунов
 • Атанас Манолов

Петокласници от клуб „Език свещен“ на СОУПЧЕ „Ал. С. Пушкин” с ръководител Валентина Райкова

 • Благомира Петкова
 • Калина Стоянова
 • Виктория Трифонова
 • Възкресия Абаджиева
 • Екатерина Димитрова
 • Ема Данова
 • Ивона  Колаксъзова
 • Йоана Аролска
 • Мария Козчок
 • Радина Арабаджиева

2014 - по-по-нови привърженици на идеята

         Шестокласници от СОУПЧЕ „Ал. С. Пушкин” с ръководител Вал. Райкова

 • Маргарита Божилова
 • Емилия Маринова
 • Вероника Мандева
 • Юсуф Халиев
 • Силвия Стойнова
 • Виктория Карабашева
 • Валя Петрова
 • Ивет Атанасова
 • Гергана Рускова
 • Никола Момъков
 • Дарина Добрева
 • Дмитрий Башев
 • Инна
 • Василий

2015 - най-нови привърженици на идеята

          Осмокласнички от ВТГ „Г. С. Раковски” с ръководител Нели Вичева

 • Петя Йорданова
 • Деница Коларова
 • Вероника Христова
 • Татяна Календарова
 • Велиана Майсторова

2016 - най-нови привърженици на идеята

          Нови членове от ВТГ „Г. С. Раковски” с ръководител Нели Вичева

 • Анна Неделчева
 • Вероника Балтаджиева
 • Виктория Иванова
 • Йоанна Костова
 • Ивета Костадинова
 • Камен Георгиев
2017 - още съмишленици и съдеятели от Варненската търговска гимназия "Г. С. Раковски", 4. ЕГ "Фредерик Жолио-Кюри", Професионалната гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров" и Професионалната гимназия по химични и хранително-вкусови технологии "Д. И. Менделеев" с ръководител Нели Вичева

 • Габриела Яворова
 • Джулиана Фламур
 • Деница Гамбезова
 • Пламена Лефтерова
 • Ива Атанасова
 • Атче Хасан
 • Божидар Янев и
 • Даниел Игнатов


Към началото на страницата

© 2008-2019, Варненска литературна школа за ученици - Всички права запазени Сайтът е изграден от BGpro.com