Начало           Свържете се с нас     


Настояще
Споделете във ФБ

Намерете ни във ФБ


Споделено

Почит към будителите

Днес, 31.10.2010, ученици и учители от Варненската литературна школа за първи път се включиха в градско честване на Деня на будителите.

В КЛУБ 67 - кв. Чайка, бл. 67, вх. Е откъм морето, - да почетат паметта на просветители и революционери се събраха ученици от 1. до 12. клас, учители творци и майка с двете си деца и приятел на сина.

С прости думи за дълга на живите към паметта на възрожденците, посветили живота си на духа и на свободата на България, започна тихият есенен празник на благодарността.

Литературното четене откри Деса Неделчева – екс ръководител на Клуба за пишещи. Тя пожела да прочете „По следите на изгубената фантазия” - най-новото конкурсно творение на Александър Петев от 7. клас на ОУ „П. Р. Славейков”.

По същото време самият автор получаваше поредна литературна награда – този път от Четвъртия национален ученически конкурс за литературно творчество и журналистика „Стоян Михайловски", организиран от ОДК - Русе.

Чудната история на Алекс, направена с елегантни междутекстови мостове, герои и пространства, откри сърдечното споделяне между отколешни приятели, които тачат духа и душата.

Самата Десислава пак успя да очудни дори кухненски миризми и да разпознае поезия даже във всекидневни съседски беди.

Цветка уговори, че стихотворението й е сантиментално и любовно, леко депресивно, но какво да очакваш от абитуриентка? Беше истинско.

С текст на нова рап песен се включи Криско от същото СОУ „Любен Каравелов”. Стихотворението на Ани от МГ зарадва с поетичното признание, че няма повече да чака, а ще яхне колело, за да намери онзи, който не идва.

Веско Богданов от 6. клас на ОУ „П. Р. Славейков”, майка му и сестра му Радостина от 1. клас на СОУПЧЕ „Ал. С. Пушкин” обещаха следващия път да бъдат участници, не само слушатели.

Христо – съученикът на Веско, новият човек за Школата, разказа за дядо си учител и поет, за строгата си баба лекар и доскорошен началник болница в Стара Загора, за учителката си по литература, дето така добре ги наставлява, и обеща другия път да пристигне вече с творба. Няма да излага рода!

Елена Владова, приятел на Школата, прекрасен разказвач, поет и журналист, прочете как Иванка Иванова решила да се бори „за правда и за свобода”, ама така изпосталяла, че съседката, като я наставила да се храни, защото храната прави борбата, послушала, харесало й и …

Ако искате да узнаете какво следва, елате на Дубъл Премиерата на третата книжка с истории за Иванка.

Бяхме шепа хора, но трелите на душите и духа прозвучаха тъй лирично, че удивиха дори самата десятка.

А ако някой не е усетил какво свързва родните будители, Пруст, Пипи, Тенекиения човек, Иванка, рапа, дядото поет и бабата доктор, да дойде сам в Клуба. Там се случват и неуловими за думите неща.Към началото на страницата

© 2008-2019, Варненска литературна школа за ученици - Всички права запазени Сайтът е изграден от BGpro.com