Начало           Свържете се с нас     


Настояще
Споделете във ФБ

Намерете ни във ФБ


Споделено

КОДЕКС, БЛАГОДАРНОСТИ, ПОКАНИ

Държавата работи за историята, църквата - за вечността,

правителствата - за оцеляване.

КОДЕКС БЕЗ ДАВНОСТ

 1. Любовта е най-важна за човека, не го забравяй.
 2. Не заменяй любовта за нищо друго на света.
 3. Мощта на думите е огромна, внимавай как ги употребяваш.
 4. Живей ритмично: през делниците работи за хляба, в неделя - за душата.
 5. Почитай родителите си. Лесно е да ги обичаш, учи се да ги почиташ.
 6. Животът е свещен, не убивай.
 7. Любовта е дар, не ставай клин между двама, които се обичат.
 8. Учи се да даваш, не кради.
 9. Казвай истината, не лъжи.
 10. Радвай се на хубавото и доброто, не завиждай.
 11. Обичай другия като себе си, помагай на бедстващия.
 12. Прави за другия, каквото искаш да правят за теб.

БЛАГОДАРНОСТИ

2015-2017

Благодарим на традиционните и на новите участници в дейности на Школата за вярността към духа и ценностите, които споделяме дори когато практиките са далече от целите ни. Поканите към хората на духа, екоактивистите и всички, които не чакат бъдещето, а работят за него, остават актуални.

01.10.2014

Тази година неслучайно избрахме 1 октомври – Международен ден на музиката, Ден на българската поезия и ден за откриване на новата учебна година в Школата, за да благодарим на всички, с които мечтаем и работим заедно, и да поканим нови съмишленици и съдеятели, за да продължим, заредени с воля за удържане на традицията и за стартиране на нови идеи.

Изборът търси да прояви континуитета в нашите дейности за талантите и ценностите чрез два акцента - постиженията и трудностите при традиционните вече форми и надеждите, родени от новите стартове, търсещи смислено разнообразие в порива към богато и перспективно съБИТИЕ.

Както всяка есен, първо, благодарим на всички деца, ученици, учители, родители, приятели, познати и непознати, с които работихме през учебната 2013-2014 за историята и за вечността. Второ, отново каним за дейности през 2014-2015 три вида човеци: хора на духа, еко активисти и борбени личности, които имат сила да следват мечтите си дори когато животът ръмжи като озъбено свирепо куче.

Благодарност за участници в дейностите на Школата през 2013-2014

1. мараТОН за ДОБРО

През 2013 Рождественският мараТОН за ДОБРО прояви най-дълбокия смисъл на проекта без край. Деца от група "Слънчице" на ОДЗ "Детски свят", Варна, водени от своята сърцата учителка Светлана Георгиева, показаха, че след 5-6 години работа и 12 маратона палачинката започва да се обръща. 12 мъници по на 5-6 сътвориха чудо на добротата и на любовта. Те никога няма да се сетят дори да откажат да споделят живота с различните, защото със сърцето си вече знаят, че сме различни, но равни и слънцето грее над всяка човешка съдба, ласкаво е към всички, топли всяка жива душа на тази земя … Своя Добра Коледа 2013 сътвориха в Игралница_Занималница_Варна.

Възкресенският и Еньовският мараТОН за ДОБРО не се получиха през 2014. За първи път от 2010 насам Школата кандидатства за общинско финансиране. Комисията класира, но не финансира нашия проект, посветен на талантите, ценностите и смисленото съБИТИЕ. Ще търсим други пътища, за да направим устойчива традицията да се грижим за доброто. Както ние ги разбираме. Грижата и доброто.

2. Празнична гора

През учебната 2013-2014 саденето на фиданки в Празничната гора беше много, много екстремно: наводнения, проливни дъждове, кал до колене … Искрено благодарим отново на всички приятели и помощници от Екопарк Варна, ръководен от Огнян Илиев. Както и на петокласниците от СОУПЧЕ "Ал. С. Пушкин" на г-жа Валентина Райкова и на каравеловчета от СОУ "Любен Каравелов" с ръководител Галина Кузманова.

3. Инициативата „Да почетем, като прочетем”

Палмата на първенството този път е за Йоанка – от 15.09.2014 първолачка в ОУ „Добри Чинтулов”, Варна, за нейната майка Димитрина и за баба й, както и за петокласниците на г-жа Елеонора Николова от НГХНИ "Епископ Константин Преславски". Йоанка почете 120-годишнината от публикуването на книгата „Под игото”. Тя не само пожела майка й и баба й да й прочетат първия български роман, а и сама пожела и избра да научи глава от него, за да я разкаже на слушателите на радио Варна. Учениците на г-жа Елеонора Николова споделиха пред микрофоните на Радиото почитта си към делото на Кузман Шапкарев.

Нова проява на инициативата е включването на деца в премиера. Празникът на Красимир Машев, организиран в рамките на варненската Алея на книгата 2014 от издателство ЖАНЕТ 45 за новата му книга за деца "Безкрило хвърчило", събра и малки приятели на поета. Те го почетоха с изпълнения на новите му стихотворения, а деца от училище МЕЧТАТЕЛИ поднесоха и пъстър подарък - хвърчило, изработено специално за премиерата. Накрая за автографи се подреди детска редичка от почитатели.  

4. ДЕН на грижа ЗА БЪДЕЩЕТО на нашите деца направихме на 1 ноември 2013.

За сбъдването на тази мечта благодарим на приятелите и съмишлениците от Радио Варна – Елица Виденова, Валерия Василева, Христо Гинев и колеги, БНТ Варна, театър "Стоян Бъчваров"– Виолета Тончева и колеги, Градското е-списание – Елена Владова, от Игралница_Занималница – Илиана Йорданова и колеги, книЖАРница „ЖАР-птица” - Диляна Паскова и колеги, Кабинет за психологична помощ - д-р Цветанка Маринова, на Елица Матеева и на родителите будители от новосформираната ФБ група.

5. Клубове

За старта на новия клуб "Екология на душата" благодарим на г-жа Росица Русева – учител по БЕЛ в 3. ПМГ „Акад. Методий Попов”, Варна, на нейните гимназисти и на д-р Людмил Станев. Вярваме, че ще продължим да го развиваме.

И накрая. Макар че разпознаваме санитарен минимум през 2013-2014, вярваме че ще пребродим трудния период в живота на Школата успешно. Пожелаваме си го.


Днес, 04.09.2013,

първо пак ще благодарим на деца, ученици, учители, родители, бизнесмени, приятели, познати и непознати, с които работихме през учебната 2012-2013 за историята и за вечността. После отново ще поканим за дейности през 2013-2014 3+1 вида човеци: хора на духа, еко активисти, ученици в нужда и ексцентрици.

Благодарност за участници в дейностите на Школата през 2012-2013

1. Маратон за доброто - Рождественски, Възкресенски, Еньовски - опитни и нови десетки съ-творители, съ-деятели и съ-мишленици от  Варна и от страната: деца, ученици, родители, учители, бизнесмени, стари и нови приятели, познати и непознати. Благодарим на всички, с които сбъдваме мечтата за повече добро в живота, макар геометричната прогресия да ни убягва. Засега:) 

Тази учебна година особено вълнуващо бе включването на децата от групите "Усмивка" и "Слънчице" на ОДЗ "Детски свят", Варна, на новите ни приятели от неделното училище към варненския храм "Свети Никола" на Духовнопросветния център "Свети архангел Михаил" и на Красимир Машев - детски писател, гостувал на усмивките и слънчицата от детската градина. Продължи прекрасното сътрудничество с Радио Варна. Проектът "Криле за полет" възкачи на сцената на концертното студио на Радиото талантливите дребосъци, които сътвориха рождественското и възкресенското маратонско тържество на доброто през 2012-2013.

Празнична гора: еко активисти от варненски училища - стари и нови:) Ама вашата Празнична гора била много хубаво преживяване, възкликна нашата топ флейтистка, събирайки погледите на новите си приятели, преди да ги поведе към нова игра из поляната. Както досега, безрезервна остава подкрепата на ръководството на Екопарк Варна в лицето на Огнян Илиев.

3. Инициативата „Да почетем, като прочетем”:

 • Ученици от СОУ "Любен Каравелов". Тук поотстъпихме от постигнатите позиции:( 

4. Клубове

 • Седмокласници от СОУПЧЕ "Ал. С. Пушкин". Включваха се по-рядко - в 7. клас е много натоварено, но и тази година ученици на г-жа Валентина Райкова празнуваха деня на поезията и на музиката с нас.
 • Каравеловчета от 7. клас на СОУ "Любен Каравелов" с ръководител Галина Кузманова нарисуваха прекрасни картички добринки по време на Възкресенския мараТОН за ДОБРО.


Днес, 25.09.2012,

първо ще благодарим на деца, ученици, учители, родители, бизнесмени, приятели, познати и непознати, с които работихме през учебната 2011-2012 за историята и за вечността. После ще поканим за дейности през 2012-2013 3+1 вида човеци: хора на духа, еко активисти, ученици в нужда и ексцентрици.

Благодарност за участници в дейностите на Школата през 2011-2012

1. Маратон за доброто - Рождественски, Възкресенски, Еньовски - десетки съ-творители, съ-деятели и съ-мишленици от  Варна и семейство от град Бяла: деца, ученици, родители, учители, бизнесмени, приятели, познати и непознати. Благодарим ви, че заедно сбъдваме мечтата доброто в живота ни да се множи в геометрична прогресия:) 

2. Празнична гора: десетки еко активисти от варненски училища - стари и нови:)

3. Инициативата „Да почетем, като прочетем”:

 • По училища: ученици от СОУ "Любен Каравелов", 8. СОУПЧЕ, ОУ "П. Р. Славейков" ...
 • Радиовариант: каравеловчета от СОУ "Любен Каравелов", представители на Школа "Клас", Варна. 

4. Клубове

 • Мелпомена: десетки деца от 5. и 6. клас на 8. СОУПЧЕ с ръководител Вал. Райкова
 • Каравеловчета: десетки ученици от 7. клас на СОУ "Любен Каравелов" с ръководител Галина Кузманова

ПОКАНИ

1. Към хората на духа:

2. Към еко активистите: да доправяме Празничната гора в ЕКОПАРК ВАРНА:

 • 1 октомври: Международен ден на музиката и Ден на българската поезия
 • 25 ноември: Успение на Свети Климент Охридски
 • 25 март: Благовещение

3. Към всички, които не чакат бъдещето, а работят за него:

 • 1 ноември - ДЕН на грижа ЗА БЪДЕЩЕТО на нашите деца

 Към началото на страницата

© 2008-2019, Варненска литературна школа за ученици - Всички права запазени Сайтът е изграден от BGpro.com