Начало           Свържете се с нас     


Настояще
Споделете във ФБ

Намерете ни във ФБ


Инициативи

Нова инициатива на Варненската литературна школа за ученици

Навръх 1 юни 2009, Празника на детето, Варненската литературна школа за ученици към Община Варна стартира нова инициатива. На неделно празнично матине в клуб „Щурче" - гнездо на следовниците на Братя Райкови, емблематични личности за Варна, ученици от 2. до 7. клас на СОУ „Любен Каравелов", СОУ „Найден Геров" и СОУ „Васил Друмев", Варна получиха и приеха нестандартен първоюнски подарък - включване в едногодишен про проект „3 книжки за 1 година: 1 юни 2009 - 1 юни 2010".

Про пректът цели да провокира желание за творчество у децата. Приканва ги да напишат, да илюстрират и да издадат три свои книжки - Лятна книжка 2009, Рождественска книжка 2009 и Великденска книжка 2010.

Реализирането на идеята започна с празнична среща с екипа на книжката с приказки за деца „Човекът, който въздиша". Тя премина под надслова „Преди Книгата и след това" или „Как се създава и как живее Книгата". Авторката Елена Владова разказа как пише: сядаш, мислиш и пишеш. Имаш ли идея - става. Илюстраторката Теменуга Станчева - художник в Държавен куклен театър, Варна, сподели друг творчески път: следваш интуицията си и става. После осъзнаваш какво си сътворил! Наско Якимов - собственик на издателство „Славена", Варна, показа и разказа. Показа коли и как се сгъват, разказа какво правят редакторът, коректорът, компютърните специалисти и печатарите и призова към разделно събиране на отпадъците, за да пазим дърветата на планетата и да правим книгите си от рециклирана хартия. Накрая Христо Колев, актьор от Варненския куклен театър и стопанин на клуб „Щурче", представи приказката за Жабата пиар. Помагаха му деца от залата: разиграваха жабите кукли, квакаха заедно и високо, докато отвън прииждаха нови и нови зрители.

Преди срещата на гостите бяха раздадени подаръци и задачи. Всяко дете получи картичка с рисунка от „Човекът, който въздиша" и задача: да напише най-сърдечното пожелание на специалното място на гърба на картичката и утре да я подари на любимото си дете. Това може да бъде мама например - нали някога и тя е била дете, татко - и той някога е белил колена по поляни и стадиони, приятел, брат сестра, учител дори … За всяко от училищата участници заминаха и по няколко книжки. Получиха ги децата отговорници за читателските вериги, които ще организират прочитането на историите за Мустафа, Гароне и Коконе, лилавото магаренце, Тихо … Веригите се формираха на място, по първата буква от личното име на децата и бяха договорени като отворени и безкрайни. Имената на участниците в тях ще се появяват по страниците на самите книжки.

Всички участници в матинето бяха поканени да започнат своите хартиени или виртуални летни книжки, да консултират изработването им при специалистите от Варненската литературна школа и да ги представят за състезание на 1 октомври, когато в клуб „Щурче" Школата ще отпразнува Деня на поезията и на музиката. Резултатите от конкурса за най-впечатляваща лятна книжка ще бъдат обявени на 1 ноември, Деня на будителя. Тогава ще стартира работата върху втората, Рождественската книжка. Нейното отчитане ще стане на Благовещение 2010. Когато ще стартира правенето на Великденската книжка. Тя ще се отчете на 1 юни. За Деня на детето през 2010 ще стане известен и тоталният лауреат, авторът на трите най-прекрасни книжки.

Накрая всички деца записаха своите имена, мейли и скайп никове в специална тетрадка. Най-запалените събраха автографи и договаряха фен клуб на Елена Владова. Млада дама сподели страха си от начинанието. Ахна, като узна, че консултациите в Школата ще бъдат редовни, безплатни и професионални. С истински писатели, художници, критици …

Срещата премиера прояви позабравена истина: празникът е радост и наслада, добре е, когато удоволствието провокира таланта и интелекта.

Кръстина Манолова
Ръководител на Варненската литературна школа за ученициКъм началото на страницата

© 2008-2019, Варненска литературна школа за ученици - Всички права запазени Сайтът е изграден от BGpro.com