Начало           Свържете се с нас     


Настояще
Споделете във ФБ

Намерете ни във ФБ


Инициативи

Национална инициатива „Да почетем, като прочетем"

Националната инициатива „Да почетем, като прочетем" стартира на 28.02.2007. Тя предложи на всички учители по Български език и литература от страната и по света на 28.02.2007 - рождения ден на Емилиян Станев, да започнат часовете си с прочит на откъс от любима негова творба. Поводът беше 100-годишнината от рождението на писателя, дала основание на UNESCO да обяви 2007 за година на Емилиян Станев.

Целта на инициативата е да стимулира четенето и да възпитава почитането на големи творци на България. Защото четенето на класика е съпреживяване на вечните човешки въпроси, а почитта към мъртвите е дълг към живота и към човечеството. Инициатор е Варненската литературната школа за ученици. Да се приобщят към инициативата бяха поканени Министерството на образованието и науката, всички РИО на МОН и всички български медии.

Ние, хората от Варненската литературна школа, имаме волята да преобразяваме инициативата „Да почетем, като прочетем" в обичаен и обичан начин да почитаме големите писатели на България.

Календар 2022 

 

Стартира радиорубрика „Да почетем, като прочетем”

На 14.03.2010 в предаването на Людмил Станев „Морска гара” (неделя, 16.00 - 18.00) рубриката „Да почетем, като прочетем” стартира и в Радио Варна.

Денят не е случаен. Не само Айнщайн е роден на 14-ти март. В неделя се навършват 80 години от рождението на Петър Алипиев: Поет, оставил стихотворения емблеми.

Благодарим на ръководството на Радио Варна и лично на Людмил Станев, че на дело подкрепят инициативата "Да почетем, като прочетем".

 

Стартира втори радиовариант на инициативата „Да почетем, като прочетем”

На 22.04.2010 и предаването за ученици "Свободен час" на Радио Варна (неделя, 9:00-10:00) се включи в почитането на значими български творци заедно с Театрална студия "Радуга-Дъга" към СОУ "Найден Геров" с ръководител Теменуга Бахнова.

Седем деца от началните класове изпълниха откъс от "Лунната стая" на Валери Петров. Те посветиха вдъхновената си игра на големия поет, преводач, драматург и сценарист. 

Денят не беше избран случайно. На 22-ри април Валери Петров навърши 90 години.

Благодарим на ръководството на Радио Варна и лично на г-жа Бахнова, че на дело подкрепят инициативата "Да почетем, като прочетем".Към началото на страницата

© 2008-2019, Варненска литературна школа за ученици - Всички права запазени Сайтът е изграден от BGpro.com