Начало           Свържете се с нас     


Настояще
Споделете във ФБ

Намерете ни във ФБ


Проекти

Възкресенски маратон за доброто „Играчка плачка”

РЕЗУЛТАТИ

Първият победител в първия е-маратон „Играчка плачка” от първия МАРАТОН ЗА ДОБРОТО е Георги Шопов от 8. СОУПЧЕ, Варна.

Днес, 01.04.2010, приключи е-маратонът „ИГРАЧКА ПЛАЧКА”, а с него и първият ученически МАРАТОН ЗА ДОБРОТО: от Ивановден до Великден 2010 и след това.

Първенец в „ИГРАЧКА ПЛАЧКА” стана Георги Борисов Шопов от 5. а клас на СОУПЧЕ „Ал. С. Пушкин”. Той изпълни талантливо, информирано, точно и докрай изискванията на надпреварата. Георги печели двудневна екскурзия на 17 и 18 април до Елена – Котел – Жеравна – Медвен. Планирано е наградата да му бъде връчена от кмета на Варна през Светлата седмица.

МАРАТОНЪТ ЗА ДОБРОТО е инициатива на Школата. Целта му е ученици от 5. и от 6. клас да се запознаят с общочовешкото в християнската ценностна система, да го оценят по достойнство и да го приемат като разумен образец и за съвременната личност.

Маратонът предложи 12 седмици преди Великден в 12 паралелки от 12 училища на Варна да се четат и да се тълкуват 12 приказки за доброто. Ежеседмично децата, които искат, можеха да се включат в е-състезание за съчинение по преживяно, родено от нарушаване на изучавана норма.

Участваха 129 деца – 103 петокласници и 26 шестокласници – от 5 паралелки на 5 варненски училища с 5 различни учители по Български език и литература: 5. а клас и г-жа Ангелина Пенева от СОУ „Найден Геров”, 5. а клас и г-жа Галина Кузманова от СОУ „Любен Каравелов”, 5. в клас и г-н Димитър Маринов от ОУ „П. Р. Славейков”, 6. г клас и г-жа Ганка Минчева от ОУ „Антон Страшимиров” и 5. а клас и г-жа Татяна Радева от СОУПЧЕ „Ал. С. Пушкин”.

От Ивановден до Велика сряда те разсъждаваха в часове по БЕЛ или на класа за дузината приказки от книжката „Към Горната зема” или 12 приказки за доброто от Бисерка Алексиева. Всяка седмица поредна приказка им припомняше една от 10-те божи заповеди. През последните две седмици маратонът актуализира повелите „Обичай ближния както себе си и помагай на изпадналия в беда” и „Не прави на другия това, което не искаш да правят на теб.”

На Лазаровден най-запалените направихме премиера на самата книжка „Към Горната зема” или 12 приказки за доброто от Бисерка Алексиева - учител по БЕЛ в ОУ „П. Р. Славейков”, илюстрирана от Ангелина Димитрова: художник-илюстратор и учител по Изобразително изкуство във Второ основно училище „Никола Вапцаров”.

Всички участници получиха като подарък за включването в МАРАТОНА ЗА ДОБРОТО екземпляр от книжката, чийто първообраз г-жа Алексиева създаде за е-маратона „12 приказки и 12 притчи за доброто: Април 2008 – Март 2009” на Варненската литературна школа за ученици.

Премиерата премина чрез състезания. Те показаха как децата разбират правилата за добър живот. 12 от учениците преразказаха приказките. Други четоха свои съчинения за лично премеждие, родено от нарушаване на правило. Всички заедно отгатвахме нарушените норми зад съчиненията по преживяно.

Не мина без стрес. Сценична треска строполи млада дама на сцената, но момичето бързо се съвзе и празникът продължи с още адреналин.

Всички отличили се на премиерата и в 12-седмичното е-състезание „Играчка плачка” спечелиха великденски зайци от екологична торба и грамоти. Грамоти получиха още класовете участници и учителите по БЕЛ, реализирали проекта.

Накрая си пожелахме рождественският МАРАТОН ЗА ДОБРОТО: от Кръстовден 2010 до Никулден 2010 и след това да реализира в пълнота идеята за възкресяване на традиционната ценностна система, като успее да мотивира нови 12 паралелки от 12 варненски училища за 12-седмична подготовка за Рождество.

Защото културата на живеене и на празнуване се възпитава. Вкъщи, но и в училище. Това изисква запознаване с тази култура и мотивиране за приобщаване към осмислена традицията, а не нехайно попътно включване в карнавалната Вавилония на живота.

29.03.2010 - 01.04.2010 - 05.04.2010

Кръстина МаноловаКъм началото на страницата

© 2008-2019, Варненска литературна школа за ученици - Всички права запазени Сайтът е изграден от BGpro.com