Начало           Свържете се с нас     


НастоящеСподелете във ФБ

Намерете ни във ФБ
Инициативи

Празнична гора

Дневник и Книга на създателите 

25.11.2016

Честваме 1100 години от успението на свети Климент Охридски - първи епископ на българския език

И тази година ще отпразнува деня на свети Климент Охридски заедно с учените и служителите от Екопарк Варна, като за пореден път добавим към Празничната гора нови фиданки. В честването на 1100 години от успението на първия епископ на българския език ще се включат и зрелостници от най-старото варненско училище - СУ „Свети Климент”. Ще засадим два женски ракитника, подарени от БАН, за да стане възможно да се родят плодове и семена от този рядък вече храст, застрашен от изчезване.

В Школата неслучайно обвързваме празника на свети Климент с грижата за опазването и облагородяването на природния свят около нас. Светиня му учел своите ученици не само на българско четмо и писмо. Редом с това ги обучавал и как да облагородяват фиданки. Съчетавал грижата за душата на новопокръстените и за родното писмено слово с грижа за плодородието и красотата на света, в който сме пратени да живеем.

Добре дошли на честването са всички, които споделят почитта ни и радостта от писменото слово, от красотата на света и от хармонията на духа, проповядвани от свети Климент.

01.10.2016

За поредното начало и празнуване на Деня на българската поезия и Международния ден на музиката засадихме ракита. В грижата за новото дръвче се включиха гостуващи на Парка деца и опитен баща. Денят беше прекрасен, а новото попълнение на Празничната гора - кипро.

21.04.2016

Днес, 21.04.2016, в навечерието на Световния ден на Земята, нова пиния попълни Празничната гора. В предпразничното садене се включиха Анна Неделчева, Вероника Балтаджиева, Виктория Иванова, Йоанна Костова, Ивета Костадинова и Камен Георгиев от Екоклуба на Варненската търговска гимназия, ръководен от г-жа Нели Вичева.

25.11.2015

На тези фиданки ще им върви по вода. Такъв дъжд ни поля, че подгизнахме. Дъждът може да се мисли и като кръщение за новите осмокласнички от екоклуба на Варненската търговска гимназия „Г. С. Раковски”, водени от учителката си Нели Вичева - Петя Йорданова, Деница Коларова, Вероника Христова, Татяна Календарова, Велиана Майсторова.

Калцуните не ни спасиха от калта. Макар че садихме второто дръвче под ноемврийския порой, Искра Манолова, която най-неочаквано изплува на пътеката в Парка и на мига се включи, поля с вяра, че е важно със своя ръка, ритуално да го сториш, за да го бъде мъничето.

Събитието се получи, както сме го мечтали – шумно, весело, необичайно – като на истински празник, но без да се забравя и подминава поводът: денят на свети Климент, чиято отдаденост на делото и на човеците почетохме за пореден път.

01.10.2015

Японска червеника посадихме този път в Екопарк Варна.  И пак под синьо небе отпразнувахме деня на българската поезия и на музиката. Не всички седмокласници от 8. СОУПЧЕ, които се изсипаха от микробусчето, акостирало на входа, овреме бяха узнали какъв точно е днешният празник и защо тъкмо на 1 октомври откриваме новата учебна година във Варненската литературна школа за деца и за ученици, но всички емоционално се включиха в засаждането на фиданката в Празничната гора и в последвалото споделяне за поезията, музиката, нуждата от творчество и жаждата за красота. Г-жа В. Райкова показа и разказа за книжката, сътворена по проектите „Литературна география” и „Език свещен” от довчерашните пето- и шестокласници, настоящи кандидат-гимназисти, подкрепи поканата за включване в поредния рождественския мараТОН за ДОБРО на Школата, казахме си успокояващи думи за усилния седми клас и продължихме със снимки, игри и разбира се, разходка из Розариума. Благодарихме на Петя – грижовния ни помощник, анонсирахме следващото садене за Деня на свети Климент - 25.11.2015, и със съжаление потеглихме обратно към града.

25.03.2015

Този път в Екопарка ни чакаше изненада. Нашите помощници не само бяха приготвили всичко, а бяха и засяли новите фиданки. Благодарим за 100-процентната съпричастност към съграждането на ПРАЗНИЧНАТА ГОРА, надяваме се на 1 октомври да действаме заедно. Прекрасното време, Яворовата поезия и магията на голямата любов между Мина и Яворов, припомнена от шестокласниците на г-жа Валентина Райкова от 8. СОУПЧЕ "Ал. С. Пушкин", направиха деня слънчево празничен.

01.10.2014

Празника за началото на новата учебна година в Школата отпразнувахме и този път в деня на на музиката и поезията и в Екопарк Варна, но садейки треви. Може да ви се стори странно, дори несериозно, но от 2012 там има специален раздел и за треви. Високи и ниски, червенеещи и кефенеещи, гъсти и не толкова ... Прекрасния есенен ден споделиха шестокласници от СОУПЧЕ "Ал. С. Пушкин" на г-жа Валентина Райкова, а снимките от усърдната работа за тревите вижте във ФБ.

Стиховете и преводите на Петя Дубарова, които припомниха, че изкуството ни трябва, за да не забравяме, че сме човеци, може и да не се чуваха много добре сред дърветата, но бяха точно толкова слънчеви, колкото и вълшебният есенен ден сред тревите, цветята и музиката на меката варненска есен.

25.03.2014

Две събития белязаха школското празнуване на Благовещение 2014: детски поздрав за журналистите от Радио Варна и екстремно садене на нови фиданки в ПРАЗНИЧНАТА ГОРА.

В нюзрума на Радиото по обяд пяха и танцуваха деца от група „Слънчице” на ОДЗ №11 „Детски свят” – постоянни партньори на Школата във все повече събития. Водеха ги Светлана Георгиева – учителка на групата, майка, татко и грижовен дядо. Анна Колева – музикален ръководител на хвъркатата дузина - всеотдайно подкрепяше всеки жест и нота на певците и на танцьорите.

И децата, и техните учителки и близки харесват идеята на ВЛШ да поздравяваме нови приятели за празниците, които припомнят, че сме общност. След игнажденския концерт за децата от с. Могилино и екипа на дома от семеен тип в кв. Владиславово мъниците подариха концерт с пролетна програма на журналистите от любимото радио.

Оказа се, че Радио Варна е същински маяк за учителките на групата и перфектен всекидневен вестител за събитията в града и областта, така че изборът нито бе случаен, нито ще остане изключение. Пожелаха си го и двете страни. Макар че децата бяха постреснати и повече респектирани, отколкото свободни и спокойни, а самите журналисти и служители - леко изненадани от неочакваното гостуване, но зарадвани и впечатлени от усърдието на децата и труда на двете учителки.

Впечатлиха погледите на децата, вперени в Анна Колева, която отмерваше всеки такт и всяко движение на джуджетата. Впечатли научеността и всеотдайността на децата.

Час след приключението в Радиото вече пътувахме с две нови групи – на осмокласничките на г-жа Галина Кузманова от СОУ „Любен Каравелов” и на петокласници на г-жа Валентина Райкова от СОУПЧЕ „Ал. С. Пушкин” - към ЕКОПАРК Варна.

Кой да ни помага, както винаги, имаше, но че не спря да вали през цялото време, също е вярно, така че посадихме двете нови диви кестенчета и колкото и да не ни се искаше, веднага тръгнахме обратно. Всички приличахме на мокри кокошки. Не пропуснахме да отбележим, че все някак трябваше да се прояви фактът, че това е 13-то садене в ПРАЗНИЧНАТА ГОРА, но въпреки това по вода ще ни върви през цялата 2014. И не само:) 

25.11.2013

Нов клен в ПРАЗНИЧНАТА ГОРА за деня на свети Климент. Досега не бяхме садили толкова голямо дръвче. Добре, че взехме помощник, а Валя - нашата неизменна еко консултантка, така беше подготвила всичко, че не сме се изложили, надявам се, с притъпкването, паничката и поливането на фиданката. А момичетата са новите каравеловчета на г-жа Галя Кузманова от варненското СОУ "Л. Каравелов".

01.10.2013

Празнувахме поредния ден на музиката и на поезията през гласа на душата. За първи път в школско събитие се включиха новите петокласници от клубовете „Литературна  география“ и „Език свещен“ на г-жа В. Райкова от СОУПЧЕ „Ал. С. Пушкин”. Заедно засадихме две семенячки от японския храст Красив плод и обиколихме "старите" фиданки от Празничната гора в Екопарка.

И този път стана видно, че когато човек силно поиска нещо, целият свят му помага: 3 дни валя, снощи като из ведро, но когато наближи часът за нашия празник в Розариума, слънцето раздипли облаците, огря кръгчето ни от почитатели на поезията и на музиката и укроти вятъра. Половин час след като се прибрахме по домовете си, задуха силно и студено и светилото се скри. Даде ни своя знак за мястото на поезията и на музиката - носят топлина и светлина в живота, душите разговарят чрез тях, и отново забули лик. За да припомни като че ли и още нещо важно: есента вече шета у нас, Рождественският мараТОН за ДОБРО 2013 започва, а с него и подготовката на душата за зимните празници, които увенчават усилни тримесечни делници. От нас зависи да са и спорни, за да е сладко и радостно и това празнуване.

25.03.2013

Хималайски кедър и ароматно дърво ПАГОН от Далечния изток, отгледано от семе, получено чрез международния обмен от Полша, посадихме на Благовещение в Празничната гора на Екопарк Варна. Зелената седморка от пет каравеловчета, две дами + двама озеленители и Валя, постоянната ни помощница от Парка, се погрижихме младите фиданки да заживеят в Розариума на възкръсващата за поредна пролет Ботаническа градина. 

01.10.2012

1 октомври - Ден на музиката и на поезията. Посадихме японска мушмула в Розариума за откриването на 2012-2013 в Школата.

25.03.2012

Божидара, Калин, Яна, рожден ден на Соня и 3 оперени чимшира в Розариума - това е благовещенското преживяване в ПРАЗНИЧНАТА ГОРА на ЕКОПАРК ВАРНА през тази слънчева неделя.

25.11.2011

Кедър в Розариума - това е новото дръвче в ПРАЗНИЧНАТА ГОРА на ЕКОПАРК ВАРНА. По традиция е посветено на свети Климент Охридски. По традиция най-активни сред сътворителите на специалната гора бяха децата и ръководителите на клубовете "Мелпомена" към СОУПЧЕ "Ал. С. Пушкин" и "Каравеловчета" към СОУ "Любен Каравелов" - асоциирани членове на Школата.

01.10.2011

По традиция на 1 октомври - Международен ден на музиката и Ден на българската поезия, откриваме новата учебна година във Варненската литературна школа за ученици. Правим го, като садим фиданки в ПРАЗНИЧНАТА ГОРА на ЕКОПАРК ВАРНА. Тази година посадихме 3 розови храста в Розариума и слушахме флейтата на Димана Димитрова и китарата на Мертин Юсню - шестокласници от Националното училище по изкуства „Добри Христов”, Варна.

25.03.2011

Че на Благовещение посадихме в ПРАЗНИЧНАТА ГОРА на ЕКОПАРК ВАРНА нови дръвчета, вече не е новина.

Новина е, че инициативата стана традиция. Продължава - както досега, на 1 октомври и на 25 ноември.

Новината освен това е блага, защото новите фиданки, без да го търсим, сплетоха в междуконтинентална прегръдка Америка, учени от Германия и България и ученици от три варненски училища - СОУПЧЕ "Ал. С. Пушкин", СОУ "Любен Каравелов" и Варненската търговска гимназия  "Г. С. Раковски", тъй като садихме американски кестени от семена, подарени на ЕК ОПАРКА ВАРНА от Хумболтовия университет в Германия.
 

25.11.2010

Коркови дървета и смърч посадихме в ПРАЗНИЧНАТА ГОРА на ЕКОПАРК ВАРНА

по случай деня на свети Климент, на първия епископ на български език. Великолепният празничен ден събра в Ботаническата градина деца от три училища - СОУПЧЕ "Ал. С. Пушкин", СОУ "Любен Каравелов" и ВТГ "Г. С. Раковски". Те посадиха дръвчета, каквито паркът досега не познава - 2 коркови и един сръбски смърч.

Макар най-малки, петокласниците като хора с опит се преборваха за лопатата, а мила ведроочка обясни защо пръстта около корените не бива много да се трамбова. После всички заедно отидоха да видят "старите" фиданки, да търсят "Езерото на духовете" и водопада, да щракат снимки, да щъкат из розариума... Повлякоха и шестокласниците.

Големи и заети, гимназистите побързаха обратно към уроците. Със съжаление, че денят подарък от есента не е два пъти по-дълъг.

Споделихме, че светлоносният пример на човеци като Климент е висок ранг, благо е да го следваш. Както в грижата за душите, така и в милеенето за цветята и за горите, които проявяват красотата на мирозданието за радост на сърцата и на очите.

Както сторил столетия след ученика от Моравия и Антон Новак, пристигнал пак отдалеко в България. Парковете и градините на Варна, които сътворил, радват вече над век очите и душите на варненци и на гостите на града.

И учат, както и делото на Климент, че себапа си търсим всички!

Когато и да живеем, където и да сме, с каквото и да се заловим. 

01.10.2010

В деня на музиката, поезията и усмивката

14 млади писатели, 3-ма прохождащи художници и пет нови фиданки преживяха първа премиера на 1 октомври в Празничната гора на Екопарк Варна и в Арт салона на Радио Варна.

Фиданките засадиха петокласниците от новото попълнение на клуб „Мелпомена” – двуединна формация, обединяваща активността и динамиката на ръководителя Валентина Райкова, любопитството към сцената на деца от СОУПЧЕ „Ал. С. Пушкин” и грижите във Варненската литературна школа за талантите на деца от Варна.

Новата е-книжка „ИГРАЧКА_ПЛАЧКА_1_2010” прояви писателския порив на най-упоритите и най-последователни участници във Възкресенския маратон за доброто на Школата, проведен от Ивановден 2010 до Великден 2010.

Двете събития, посветени на Международния ден на музиката, Деня на българската поезия и Световния ден на усмивката, поставиха началото на новата учебна година във Варненската литературна школа за ученици.

Млада дама с библейското име Мария поздрави десетките участници в премиерата с „Неаполитански танц” и песен за приятелството. Децата творци и създателите на книжката получиха необикновен подарък: четирилистна детелина на щастието. Тя ще разцъфти само ако човеците се погрижат за „своето цвете”.


11.05.2010

Погледнаха небето трите нови фиданки в ПРАЗНИЧНАТА ГОРА на ЕКОПАРК ВАРНА

Днес, 11 май 2010, ПРАЗНИЧНАТА ГОРА в ЕКОПАРК ВАРНА стана два пъти по-гъста:) Не са райски ябълки трите нови дръвчета, финапи са, не бяхме дузини, които ги посадихме, но ГОРАТА расте и зеленее. Клонките й хранят душите както на хората, които я правим, така и на Земята - нашият космически дом.

Така почетохме СВ. РАВНОАПОСТОЛНИ МЕТОДИЙ И КИРИЛ. Така отпразнувахме осмата годишнина от създаването на ЕКОПАРКА.

Ако искате да се приобщите, бъдете с нас на 1 октомври - Деня на поезията! Пак ще садим.24.11.2009

ПРАЗНИЧНА ГОРА започват да съграждат ученици и учители от ВАРНЕНСКАТА ЛИТЕРАТУРНА ШКОЛА по случай ПРАЗНИКА НА СВЕТИ КЛИМЕНТ.

Начинанието стартира на 25 ноември в ЕКОПАРК ВАРНА. То е съвместна инициатива на ОБЩИНА ВАРНА и СУ "СВЕТИ КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ" чрез УНИВЕРСИТЕТСКАТА БОТАНИЧЕСКА ГРАДИНА.

Проявява почитта към делото на ПЪРВИЯ ЕПИСКОП НА БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК и желанието на организаторите да сътворят благонравни и полезни предпоставки за същински празници на духа и на душата.

Черпи вдъхновение от стародавни наши традиции и успешни европейски практики.

На 25 ноември в 11 часа в ЕК ОПАРК ВАРНА каним дейци и съмишленици на ШКОЛАТА, възпитаници на УНИВЕРСИТЕТА, съидейници, за да засадим първите три дръвчета от ПРАЗНИЧНАТА ГОРА.

Мечтаем да превърнем ГОРАТА в магнит, който измъква човека от дома, защото му харесва да посади дърво на празник, среща го със себеподобни и неусетно ражда същинско празнично общуване в съобщност, на която и пука не само за екологията на планетата, а и за чистотата и за здравето на духа и на душата на човека.

На тържеството ще бъдат връчени грамотите на създателите на ЛЕТНИ КНИЖКИ 2009, участващи в проекта на ВАРНЕНСКАТА ЛИТЕРАТУРНА ШКОЛА "3 книжки за 1 година: 1 юни 2009 - 1 юни 2010".

ЗА ВАРНЕНСКАТА ЛИТЕРАТУРНА ШКОЛА - Кръстина Манолова
ЗА ЕКОПАРК ВАРНА - Огнян Илиев

Книга на създателите 

2009

 • Кръстина Манолова за Варненската литературна школа за ученици
 • Огнян Илиев за ЕКОПАРК ВАРНА, зам.директор
 • Валентина Райкова: учител по Български език и литература в СОУПЧЕ „Ал. С. Пушкин”

  Седмокласници от СОУПЧЕ „Ал. С. Пушкин”

 • Александра Димитрова Димитрова,
 • Елица Галинова Костадинова,
 • Полина Николова Попова,
 • Стелиана Добромирова Досева,
 • Рая Маринова Георгиева

  Гимназисти от МГ „Д-р Петър Берон”

 • Вероника Свиленова Велкова
 • Мария Русева

2010

 • Валентина Райкова: учител по Български език и литература в СОУПЧЕ „Ал. С. Пушкин”
 • Галина Кузманова: учител по Български език и литература в СОУ "Любен Каравелов"
 • Нели Вичева: учител по информатика в ВТГ "Г. С. Раковски" 

  Петокласници от СОУПЧЕ „Ал. С. Пушкин”, членове на клуб „Мелпомена” с ръководител Валентина Райкова

 • Веселина Цветанова Борисова,
 • Мария Стефанова Стоянова,
 • Селин Бархай Селимова
 • Наталия Виделова Тодорова,
 • Паша Калинова Караиванова,
 • Мартин Маринов Николов,
 • Камелия Иванова Станева,
 • Вероника Коджи Фукита,
 • Габриела Бисерова Балева
 • Ива Иванова Иванова,
 • Гергина Драголова Пенчева
 • Румина Георгиева Георгиева,
 • Ива Руменова Цветкова,
 • Рада Руменова Лазарова,
 • Стефани Маринова Маринова,
 • Еден Александровна Давкин,
 • Виктория Сергеева Липчева,
 • Йоан Янков Назлъмов,
 • Петко Ангелов Паприков
 • Веселина Цветанова Борисова
 • Наталия Владимирова Тодорова
 • Ивет Иванова Иванова
 • Благовеста Свиленова Пенчева
 • Ивелин Димитров Костадинов
 • Йордан Атанасов Димов
 • Кристиян Георгиев Иванова

Шестокласници от СОУ "Любен Каравелов" с класен ръководител Галина Кузманова

 • Калина Петрова Николова
 • Мариела Калоянова Георгиева
 • Надежда Георгиева Иванова
 • Полина Павлова Асенова
 • Яна Жекова Иванова

Осмокласници от Варненската търговска гимназия "Г. С. Раковски" с класен ръководител Нели Вичева

2011 - нови привърженици на идеята

Осмокласници от Варненската търговска гимназия "Г. С. Раковски" с класен ръководител Нели Вичева - нови

 • Михаела Димитрова Видева
 • Ванеса Ивова Иванова

Шестокласници от СОУ "Любен Каравелов" с класен ръководител Галина Кузманова - нови

 • Силвия Стаменова Георгиева

Петокласници от клуб „Мелпомена” на СОУПЧЕ „Ал. С. Пушкин” с ръководител Валентина Райкова - нови

 • Зорница  Пачкова
 • Михаела  Тучева
 • Женя  Германова
 • Наталия  Тодорова
 • Свилена  Стефанова
 • Мартина  Пашанова
 • Благовеста  Банчева
 • Жанет  Маринова
 • Павел  Маринов
 • Патрик  Маркаров
 • Иван Колибов
 • Борислав  Сърнев

2013 - още по-нови привърженици на идеята

Петокласници от клуб „Литературна  география“ на СОУПЧЕ „Ал. С. Пушкин” с ръководител Валентина Райкова

 • Даниел Луканов
 • Радослав Бойчев
 • Моника Вичева
 • Петя Петрова
 • Сирма Гуцанова
 • Виктор Великов
 • Теодор Узунов
 • Атанас Манолов

Петокласници от клуб „Език свещен“ на СОУПЧЕ „Ал. С. Пушкин” с ръководител Валентина Райкова

 • Благомира Петкова
 • Калина Стоянова
 • Виктория Трифонова
 • Възкресия Абаджиева
 • Екатерина Димитрова
 • Ема Данова
 • Ивона  Колаксъзова
 • Йоана Аролска
 • Мария Козчок
 • Радина Арабаджиева

2014 - по-по-нови привърженици на идеята

         Шестокласници от СОУПЧЕ „Ал. С. Пушкин” с ръководител Вал. Райкова

 • Маргарита Божилова
 • Емилия Маринова
 • Вероника Мандева
 • Юсуф Халиев
 • Силвия Стойнова
 • Виктория Карабашева
 • Валя Петрова
 • Ивет Атанасова
 • Гергана Рускова
 • Никола Момъков
 • Дарина Добрева
 • Дмитрий Башев
 • Инна
 • Василий

2015 - най-нови привърженици на идеята

          Осмокласнички от ВТГ „Г. С. Раковски” с ръководител Нели Вичева

 • Петя Йорданова
 • Деница Коларова
 • Вероника Христова
 • Татяна Календарова
 • Велиана Майсторова

2016 - най-нови привърженици на идеята

          Нови членове от ВТГ „Г. С. Раковски” с ръководител Нели Вичева

 • Анна Неделчева
 • Вероника Балтаджиева
 • Виктория Иванова
 • Йоанна Костова
 • Ивета Костадинова
 • Камен Георгиев


Към началото на страницата

© 2008-2013, Варненска литературна школа за ученици - Всички права запазени Сайтът е изграден от BGpro.com